Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.
Maar liefst 71 procent van de werkgevers is bereid om iets extra’s te doen voor medewerkers met financiële stress. Zo concludeert Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) in een onderzoek naar geldzorgen onder medewerkers bij 175 bedrijven binnen verschillende sectoren.
24 procent van de medewerkers heeft te maken met financiële problemen, zo blijkt uit het onderzoek. Werkgevers signaleren dit door gesprekken op de werkvloer of door verzoeken om een hoger loon of een hogere reiskostenvergoeding. In het ergste geval merkt een werkgever iets van de financiële nood van een medewerker bij loonbeslag.
Wat kun je doen om te helpen?
Als je medewerkers een handje wil helpen op financieel vlak zijn er verschillende mogelijkheden, zo signaleert AWVN in hun onderzoek:
1. Keer een (eenmalige) geldsom uit
Het eenmaal uitkeren van een (bruto) geldbedrag blijkt het populairst. 40 procent van de werkgevers kiest voor deze optie. Dat doen ze via het brutoloon (24 procent) of via de werkkostenregeling (16 procent). De meeste werkgevers (62 procent) kijken niet hoeveel werknemers al verdienen; iedereen krijgt dan hetzelfde bedrag uitgekeerd. Bovendien is vragen naar iemands inkomenssituatie en eventuele geldzorgen lastig. Werkgevers weten vaak niet goed welke medewerkers het financiële extraatje écht nodig hebben.
Hoe groot zijn de bedragen die werkgevers uitkeren?
- Een klein percentage werkgevers (12 procent) keert 200 euro of minder uit.
- 28 procent van de werkgevers uit het onderzoek kiest voor een bedrag tussen de 200 en 500 euro.
- 22 procent kiest voor een geldsom tussen de 500 en 1000 euro.
- En een andere procent van de werkgevers geeft een bonus van maar liefst 1000 euro of meer.
- Minder dan 10 procent van de werkgevers geeft aan dat zij een heel ander bedrag uitkeert óf nog niet weet welk bedrag het wordt.
2. Bied de hulp van een budgetcoach aan
Je kan er ook voor kiezen om een budgetcoach aan te bieden, net als 38 procent van de werkgevers uit het AWVN-onderzoek Medewerkers die extra financiële begeleiding wensen hoeven die hulp dan niet extern te zoeken.
3. Verhoog het loon
Minder dan een kwart van de werkgevers (23 procent) vindt het verhogen van de loon een goede optie. Een structurele loonsverhoging heeft doorgaans een grotere financiële impact dan een eenmalige uitkering. Daarom kiezen werkgevers liever voor een eenmalige actie. Daarnaast hebben sommige werkgevers ook last van de inflatie, waardoor zij zelf ook de beste financiële afweging proberen te maken.
4. Verhoog de reiskostenvergoeding
De stijgende benzinekosten kunnen zwaar wegen op medewerkers. 23 procent van de werkgevers kiest voor een hogere reiskostenvergoeding als passende maatregel bij geldzorgen.
5. Bied meer uren aan
Natuurlijk kun je met leidinggevenden bespreken of medewerkers meer zouden kunnen werken. Zijn er makkelijke taken die medewerkers kunnen oppakken om zo meer loon te verdienen, zonder dat die medewerkers nog meer stress zullen ervaren? 15 procent van de werkgevers probeert medewerkers op die manier te helpen bij financiële zorgen.
Extra tip voor werkgevers
Meer tips voor financieel fitte werknemers? Bekijk hier het initiatief van het ministerie van Financiën om werkgevers verder te helpen met allerlei tools en materialen op dit vlak.