Het kabinet kondigt plannen aan om flexwerkers arbeidsrechtelijk beter te beschermen, meer duidelijkheid te geven over contracten en uren, en uitzendwerk gelijk te stellen aan de arbeidsvoorwaarden van mensen die direct voor de inlener werken.
Net als het vorige kabinet, zet de nieuwe regering in op het beschermen van flexibele arbeiders en het tegengaan van schijnzelfstandigheid. In een brief over de aanpak, doet het kabinet uit de doeken wat de nieuwe plannen zullen betekenen voor werkgevers en werknemers. In het coalitieakkoord is afgesproken een breed aantal maatregelen in te zetten om de arbeidsmarkt te veranderen.
Flexibel werk verandert
Het kabinet volgt daarbij grotendeels het SER-advies van de Commissie Regulering van Werk op. Deze maatregelen worden later nog technisch uitgewerkt. Voor nu zijn dit zeven veranderingen op flexgebied die het kabinet aankondigt in een brief over de aanpassingen van de arbeidsmarkt:
- Nulurencontracten verdwijnen en daarvoor in de plaats komt een basiscontract. Dat plan wordt nog nader uitgewerkt, maar het SER-advies gaat uit van een kwartaalurennorm.
- Behalve met de voorstellen om contracturen te verduidelijken, werkt het kabinet aan meer plannen om mensen duidelijkheid te geven over wanneer zij precies ingeroosterd kunnen worden.
- Uitzendwerk moet sneller leiden tot een vaste baan. Het kabinet werkt een advies om de termijn dat een uitzendkracht ingehuurd kan worden te verkorten. Ook de onderbrekingstermijn vervalt, met uitzondering van contracten voor scholieren en studenten.
- Uitzendkrachten moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers die direct voor de inlener werken. Het kabinet gaat plannen hiervoor verder uitwerken.
- Een keten van contracten moet niet meer mogelijk zijn, waarbij werknemers steeds opnieuw voor dezelfde werkgever aan de slag gaan met een tijdelijk contract. Een tussenperiode moet meetellen met die keten van contracten, hoewel hier wel een nieuwe vervaltermijn wordt afgesproken.
- Kwetsbare werknemers, bijvoorbeeld arbeidsmigranten, kunnen gebruikmaken van een arbeidscommissie om conflicten met werkgevers op te lossen.
- De werkgever moet voortaan bewijs leveren dat er geen sprake is van een dienstverband, in plaats van dat de werkende moet aantonen dat er sprake is van een dienstverband. Er komt een rechtsvermoeden van arbeidsrelatie, het begrip ‘gezag’ wordt verduidelijkt en het toezicht op schijnzelfstandigheid wordt verbeterd.
Bron: https://cmweb.nl/2022/07/6-veranderingen-voor-flexibele-contracten