Van opleidingsplan naar vrij opleidingsbudget

Ik kreeg een keer een e-mail van de moederorganisatie die graag mijn begroting voor het volgende jaar wilde hebben in een bepaald format. In het format van de begroting zat een opleidingsplan voor alle collega’s en was vermeld welke opleidingen ze allemaal moesten doen. Dat is zo afgesproken in de sector omdat men bang is dat mensen zich anders te weinig ontwikkelen en dat dat leidt tot slechtere kwaliteit van zorg.

Daarom zou iedereen een persoonlijk scholingsplan moeten hebben op papier. Dat is eigenlijk wel grappig, want lang geleden hadden wij dit systeem al afgeschaft. In het systeem – zo gaat het vaak in de GGZ moest je vooraf aanvragen welke opleiding je wilde doen en dat in een plan gieten. Je werkgever bepaalde dan of dat wel of niet werd toegestaan en welk budget daarvoor beschikbaar was.

Dat leidde tot stress en demotivatie omdat de betrokkenen vaak heel lang moesten wachten voordat ze wisten waar ze aan toe waren. Mochten ze wel of niet deelnemen of kregen ze iets toegewezen wat ze helemaal niet leuk vonden?

De oplossing

De oplossing: Wij hebben gezegd: ‘Wij stoppen met al dat gedoe. Weet je wat we doen? Als jij van mening bent dat bij wijze van spreken een cursus bloemschikken goed is voor jouw ontwikkeling, dan mag je dat doen. Alle cursussen, alles wat je indient, wordt automatisch goedgekeurd.’ Daarmee kan iedereen gewoon zelf bepalen wat hij wil doen en wat niet.

En dat doet iedereen heel goed. Ik heb nog geen enkele declaratie van een cursus of opleiding gezien waarvan ik me moest afvragen of het wel relevant was. Medewerkers vinden het vanuit zichzelf leuk om zich te ontwikkelen en die hoef je daartoe zeker niet te dwingen. De enige conditie bij Centiv is dat de cursus of opleiding wel in de eigen tijd gedaan moet worden om discussie daarover te voorkomen. Wel kunnen ze een deel van hun opleidingsbudget gebruiken om een vrije dag te kopen.

Slimme samenwerking

Om hun budget slim in te zetten, trekken medewerkers soms ook met elkaar op. Ze huren dan samen een trainer in voor een opleiding die bijvoorbeeld €1.000 kost. Als ze dan met zijn tienen zijn, kost dit individueel maar €100. Heel slim! En het is ook nog eens een leuk teamuitje. En voor mij is het ook ideaal: er is geen leidinggevende voor nodig.

Bij Centiv stellen wij de genoemde opleidingsbudgetten samen vast, dus kunnen wij ook besluiten ze te verhogen of te verlagen.

Tijdelijk binnen de begroting verhogen opleidingsbudget

Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar besloten het budget voor verpleegkundig specialisten te verhogen, omdat die meer opleidingen moesten doen vanwege het behoud van hun registratie. Dan gaan we met z’n allen de werkprocessen langs of we zaken anders kunnen doen, zodat er meer tijd overblijft voor de behandelaren om meer cliënten te kunnen helpen. Dan is er voor verpleegkundig specialisten wat meer budget om cursussen te kunnen doen. Het geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen en bij de afweging daarvan daar voelt men zich collectief verantwoordelijk.

Bron:  https://www.managementimpact.nl/artikel/van-opleidingsplan-naar-vrij-opleidingsbudget/

Door: Wouter Hoge

Scroll naar boven